Miért is lenne jó kilépnünk a mókuskerékből a szakmai életünk közepe táján azért, hogy elgondolkozhassunk azon, hogy hol tartunk, mit is szeretnénk valójában, és hogyan tovább?

Sok országban megszokott, hogy a fiatalok a középiskola elvégzése után vagy az egyetemi tanulmányaik közben kivesznek egy év szabadságot, és utazgatnak. Vannak, akiket a szülei támogatnak ebben anyagilag, mások útközben alkalmi munkákból szereznek pénzt az utazás folytatására, vagy különböző helyeken szállásért és ellátásért cserébe önkéntes munkát végeznek. Sok előnye van egy ilyen útnak, az ember nyelveket használ, kinyílik számára a világ, megismerhet különböző kultúrákat, megtapasztalhatja, hogy milyen az, amikor saját erejéből, sokszor egyedül kell váratlan helyzeteket megoldana, új ismeretségeket szerezhet, és nem utolsó sorban arra is rájöhet, hogy mi is az, amit az életben szeretne, mi lehetne az igazi hivatása, milyen irányban indulna el legszívesebben.

Életközepünk táján is eljöhet egy olyan időszak, amikor azt érezzük, hogy elfáradtunk a mindennapjainkban. Jó lenne valami mást, valami újat csinálni. Szeretjük a munkánkat, de jó lenne egy kis távolság, hogy új ötleteink legyenek, kreatívabbakká váljunk a munkánkban, amit még mindig imádunk. De az is lehet, hogy már nem dob fel minket annyira, amit csinálunk, viszont fogalmunk sincsen, hogy mihez kezdjünk. Hónapokig, évekig hordozzuk magunkban az érzést, hogy lehet, hogy nem vagyunk a helyünkön, álmodozunk arról, hogy mit tennénk, ha megnyernénk a lottó főnyereményét. De még akkor is ott lebegne az aggodalom, hogy hogyan is oldanánk meg a család körüli feladatokat, a gyerekeknek kell iskolába járnia, vannak idősebb szüleink, akiknek szükségük van ránk. Nem dobhatunk csak úgy mindent félre, és indulhatunk neki a világnak.

Viszont, ha belegondolunk, tehetünk sok minden mást. Lehet, hogy nem tudunk egy év szabadságot kivenni, és mindent hátrahagyva “kreatív” szabadságra menni, de feltérképezhetjük, akár egy coach segítségével is, hogy milyen tevékenységek töltenek fel minket, milyen új dolgokat szerettünk volna mindig kipróbálni, de nem volt rá időnk és lehetőségünk, vagy csak egyszerűen halogattuk, mert minden más fontosabbnak tűnt.

Lehet, hogy eljött az ideje annak, hogy új dolgokat próbáljunk ki! A világot is felfedezhetjük, de kezdhetjük önmagunk felfedezésével is. Bevezethetünk apró változtatásokat, új szokásokat az életünkbe. Elindulhatunk új útvonalakon a munkahelyünkre, hétvégenként eljárhatunk túrázni, beíratkozhatunk egy tánc vagy kézműves tanfolyamra, elkezdhetünk újra sportolni vagy nekiállhatunk megtanulni egy új nyelvet. Tehetjük mindezt a társunkkal, gyermekeinkkel, de akár egyedül is. Kimozdíthatjuk magunkat a mindennapok rutinjából. Nem óriási lépésekben, apránként. Csak egy olyan új dolgot találjunk, amire mindig vágytunk, vagy annyira újat, hogy még magunkat is meglepjük vele, hiszen tőlünk szokatlan, alapvetően más. Próbáljuk ki magunkat, és figyeljük, hogy mit tesz velünk az új, a régóta vágyott vagy a teljesen ismeretlen. Fedezzük fel önmagunkat, és egy teljesen új világ fog elénk tárulni, ami abban is segít majd, hogy újra megtaláljuk a motivációnkat abban a szakmában, amit oly sokáig szerettünk csinálni, vagy önmagunk megismerése által egy új szakmai utat fedezzünk fel, új irányt vegyen az életünk.

Szakmai önmagunk megismerésében vagy újrafelfedezésében, kiégésmegelőzésben, új irányok és lehetőségek megtalálásában nagyon sokat tud segíteni egy szakmai önismereti csoport, amelyről további információk ITT találhatóak. Kérdés vagy jelentkezés esetén a 06 30 336 4723-as telefonszámon, illetve az emesenemeth@icloud.com email címen vagyok elérhető. Ezenkívül a Németh Emese - Szupervizor Coach Facebook oldalamon is fel lehet venni velem a kapcsolatot. 


A weboldalon található alkotások és írások szerzői jogvédelem alatt állnak. Az alkotásokat az alkotók engedélye nélkül felhasználni nem lehet.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.