"A helyzetet sem elfogadni, sem lázadó türelmetlenséggel legyőzni pedig nem lehet, csakis a Víz bölcs taktikájával, ami lényegében a következő: szüntelenül áramlik, s miközben mindenhez alkalmazkodik, minden keményet kikerül, átfolyik rajta, s föloldja azt: önmaga nem változik. A Víznek nincs „formája”, csak lényege. Ezért mindent legyőz, és feltartóztathatatlanul hömpölyög a végtelen Tengerbe. 

Az Igaz Ember a nehézséget legyőzendő sorsfeladatnak tartja. 

Az „ember, aki még nem nőtt fel”, megretten, megtorpan s föladja a csatát, vagy - ami még rosszabb - rossz taktikával próbál küzdeni.

A jó taktika a következő:

1. Sohasem szabad elveszíteni a benső bizonyosságot a végső győzelemben. A folyó a Tengerre gondol, szüntelenül.

2. Nem legyőzni kell az akadályt - hanem túljutni rajta. Tovább kell menni! A folyó nem áll le vitatkozni az útját álló sziklával, hanem átfolyik rajta, s derűsen rohan a tenger felé.

Az ego merev. Törik, beszorul. Görcsös és konok. De akit benső lénye irányít, az hajlékony, alkalmazkodó, laza, s „nem veszi föl a kesztyűt”. Ez nem jellemhiba - hanem bölcsesség. Önérzetedet sohasem a kis csaták diadalában, hanem az egész háború megnyerésében keresd. Tudd, hogy mi a fontos - magadban, az életedben -, ezt őrizd szüntelenül. A többit bármikor föladhatod! Ez a „víz” legyőzhetetlen stratégiája. 

Ha ránézel egy kiszáradt Folyómederre, döbbenten látod, hogy a víz valaha miféle köveken, sziklákon, dögtetemeken, miféle elsüllyedt vasak, fatönkök és karmos ágak fölött és között száguldott végig, anélkül, hogy ez gátolta vagy „lehangolta” volna - anélkül, hogy bármivel „azonosult” volna!

Életed minden problémájával így kell szembesülnöd! Nem leállni! Nem beleépíteni semmiféle külső-benső akadályt lelkedbe! Ne engedd, hogy eluraljon az a tudat, hogy itt bármi is a tiéd - se a fájdalom, se a baj, se a félelem..., de a csalóka remény és a reszkető elvárás sem a „tiéd”!

„Belül szabad vagyok!” - ez a Víz titka. S nincs olyan nehéz út, amelyen ne tudna győztesen végigáramlani. 

A Víz a legnagyobb áldás - maga az ősteremtés. Ezért szeretünk vízben lubickolni, megtisztulni, föllazulni - a Víz jó, s a lelket simogatja. De a Víz legyőzhetetlen ellenfél. Még egy patakot is csak küzdelmesen lehet terelgetni, s az árvizet, vízözönt legyőzni nem lehet. 

Légy Víz! Szeretettel, lágysággal teli - és legyőzhetetlen."


(részlet Müller Péter Jóskönyvéből)


A weboldalon található képzőművészeti alkotások és írások szerzői jogvédelem alatt állnak. Az alkotásokat és írásokat az alkotók engedélye nélkül felhasználni nem lehet. 

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.