Tanács Eszter: ‘Nők gyermek nélkül - Történetek vágyakozásról, veszteségről és választásról’ és ‘Férfiak gyermek nélkül - Történetek felelősségről, veszteségről és választásról’

"A lelkem és az érzéseim hullámvasútban ültek egészen az utolsó betűkig. Hol büszke voltam annak a bátorságára, aki mert arról beszélni, hogy miért nem akart gyermeket vállalni, hol pedig megszakadt a szívem azok miatt, akik hiába követtek el mindent a gyermekáldásért, mégsem sikerült." - Péterfy-Novák Éva

Nemrégiben bukkantam rá Tanács Eszter két fenti kötetére. Az elsőben nők vallomásait olvashatjuk arról, hogy miért nincsen gyermekük. A második kötetben férfiak beszélnek ugyanerről. Különböző korú, hátterű és családi állapotú emberek. 

A könyvekben található élettörténetek, sorsok és döntések nagyon sokfélék. Van, akit egész életén át elkísér a fájdalom. Van olyan is, akit nem, sőt ő döntött amellett, hogy gyermektelen lesz. Akadnak olyanok, akik még nem adták fel, és egészségüket, párkapcsolatukat is próbára téve teljes hittel és kitartással küzdenek azért, hogy lehessen gyermekük. Vannak, akik megtalálták az anyaságukat, apaságukat az életük más szerepeiben, és teljességet élnek meg. Mások azonban folyamatosan küzdenek a bennük élő hiánnyal, vagy akár szégyenkeznek a kívülről érkező elvárások miatt, amelyeknek nem tudnak megfelelni.

A számomra egyik legmegérintőbb történetben egy házaspár egy évtized után eszmélt rá, hogy külön-külön, egymást óvva, titokban gyászolták meg gyermektelenségüket.

Tanács Eszter könyvei hiánypotlóak, mert érzékenyítenek, elgondolkodtatnak, tanítanak, újraértelmeznek, erőt és talán még bátorítást is adnak mindazoknak, akik magukra ismernek a történetekben, és azoknak is, akiknek a környezetében élnek olyan emberek, akiknek a történetei szintén bekerülhettek volna ezekbe a kötetekbe.

Én is egyike vagyok ezeknek az embereknek, de ez már egy másik blogbejegyzés lesz. 


A weboldalon található alkotások és írások szerzői jogvédelem alatt állnak. Az alkotásokat az alkotók engedélye nélkül felhasználni nem lehet.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.